Jouw loopbaan en de volgende stap

Voor als je nog een baan hebt…..

Op dit moment mag je in principe blij zijn als je überhaupt een loopbaan hebt. De mensen in mijn eigen omgeving die op zoek zijn naar werk zijn talrijk. Maar voor hen die ‘achterblijven’, kan het ook slim zijn om eens een pas op de plaats te maken en na te denken wat ze in hun (werk)leven willen. Wellicht dat deze blog je helpt bij die gedachten. Ook is hij zinvol als je op zoek bent naar een baan. Lees in dat geval in ieder geval ook het artikel over solliciteren.

Mijn vader en zijn loopbaan

‘Times are changing’, zong Bob Dylan en ja, hij heeft gelijk! Mijn vader, die vanaf zijn veertiende al begon met werken, groeide op in een andere tijd. Vragen als:

 • Heb ik het naar mijn zin op mijn werk?
 • Word ik voldoende uitgedaagd, worden mijn talenten wel benut?
 • Heb ik voldoende balans tussen werk en privé?

loopbaan, stress, stresshantering, RET, ontspanning, vanjestressaf, lars ratering, coaching, training, online cursus, balans, minder piekeren, afvallen, gewicht, timemanagement, tijdhantering, spierontspanning, gezonder leven, fitter worden, minder ziekteverzuim, meer energie, sollicitatiegesprek, solliciteren…..hielden hem, geloof ik, niet vaak bezig. Werk dat deed je en het was mooi meegenomen als het leuk was. Nu heeft mijn vader als marktkoopman (later samen met mijn moeder) erg genoten (zoals ik het kan beoordelen) van zijn werkzame leven. Goed, het was hard werken, maar hij was eigen baas, vaak buiten (wat erg fijn was als het niet regende of vroor) en ja, verdiende redelijk tot goed. Wij hebben nooit te klagen gehad. Maar of hij het woord loopbaan ooit in de mond heeft genomen, hmmmm…ik denk het niet.

‘Niet echt sexy om te zeggen dat je…..’

Tegenwoordig zijn de eisen die we zelf aan ons werk zijn gaan stellen veel hoger geworden. Je moet een leuke baan hebben, fijne collega’s, een stimulerende baas en je talenten goed kunnen inzetten. Ook de eisen die van buitenaf gesteld worden, zijn steeds groter geworden. Het tempo waarin de wereld en dus ook organisaties veranderen is enorm, inclusief de eisen die dat aan ons als medewerker stelt. Daarnaast is het tegenwoordig ook niet echt sexy meer om te vertellen dat je al 30 jaar bij dezelfde werkgever werkt in een vrij routinematige baan. Nee, je droomt al een tijdje om voor jezelf te beginnen, een boek te schrijven, door te groeien in een nog meer uitdagende functie of nu echt eens die lange reis te gaan maken waar je als puber over droomde. Als jij op dit moment niet gecoacht wordt, is dat eerder een zwaktebod, dan een sterktebod….Gevolg: mensen stellen zich steeds vaker de vragen waarmee ik begon in dit artikel.

Werk doen dat bij je past

Doen wat bij je past, is een mooi streven. Het betekent dat je jouw talenten, vaardigheden en kennis kunt inzetten en  kwijt kunt in een loopbaan die je daarvoor de mogelijkheden biedt. Als dat nog kan binnen een context, bijvoorbeeld het soort werk dat je doet, ben je helemaal spekkoper. Onder context verstaan wij bijvoorbeeld ook de werkomstandigheden, zoals sfeer, wijze van aansturing, werkdruk, etc. die maken of de balans doorslaat naar positief dan wel negatief. Je ziet, een flink aantal factoren die voor jou in meer of mindere mate kunnen bepalen hoe jij jouw huidige loopbaan waardeert.

Waar je voor gaat in jouw loopbaan?

En dan hebben we het nog niet gehad over de zogenaamde drijfveren: wat maakt dat je ’s ochtends uit je bed komt en naar je werk gaat? We slepen ons toch elke dag weer naar die plek, waar we van 8 tot 5 met een stel mensen dingen voor elkaar proberen te krijgen. Drijfveren zijn die dingen die je heel belangrijk vindt in je werk en zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Het gaat er daarbij om wat je ‘beweegt’ of ‘waar je voor gaat’. Hoe meer drijfveren terugkomen in je werk, hoe beter je je op je plek zult voelen. Hier volgt een opsomming van mogelijke drijfveren:

 • je wilt graag ergens heel goed in zijn;
 • je vindt het leuk om te organiseren en anderen aan te sturen;
 • je vindt zekerheid en stabiliteit belangrijk;
 • je hebt altijd ideeën waarmee je je eigen bedrijf kan beginnen;
 • je wilt graag ergens werken waarbij je zowel je werk als je privé taken goed kan uitvoeren;
 • je wilt vooral creatief bezig zijn;
 • ….

Een opdracht

Twee vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

 • Welke drijfveren heb ik eigenlijk als het gaat om werk? Wat is voor mij belangrijk? of Waar ga ik voor?
 • Komen deze voldoende terug in mijn huidige baan?

Mocht daar een verschil tussen zitten, kun je voor jezelf eens formuleren, wat je zou kunnen doen om dat verschil te overbruggen. Kan dat in je huidige baan? Goed om daar het gesprek eens over aan te gaan met je leidinggevende of andere hulp voor in te schakelen (ons programma volgen bijvoorbeeld -;). Zo niet, geen man overboord, je kunt het ook in de privé-sfeer oplossen. Vind je creativiteit belangrijk, maar komt dat onvoldoende terug. Ga thuis eens heel creatief koken. Beetje vreemd voorbeeld, maar veel mensen zorgen dat ze in de sfeer van de hobby’s wel hun ei kwijt kunnen. De ultieme stap is natuurlijk op zoek gaan naar een baan waar je wel meer van jezelf kwijt kunt.

De omgevingsfactoren kunnen net zo belangrijk zijn

Het verschil tussen wat nu is en wat jij wilt, kan ook liggen in de context. De werksfeer op de afdeling, de communicatie met je leidinggevende, de druk die op je afkomt. Als daar iets niet goed zit, is het slim om actie te ondernemen. Ga dat gesprek eens aan met die vervelende collega. Moeite met assertiviteit, lees dit artikel. Ervaar je veel druk in je werk, misschien is het kijken naar je eigen tijdbeheer wel belangrijk. Of wellicht heb je de neiging om erg hoge eisen aan jezelf te stellen of veel te piekeren. Ga dan vooral daarmee aan de slag, voordat je in een nieuwe baan weer tegen hetzelfde aanloopt.

Solliciteren

Naast al deze interne en externe factoren die maken of je een baan wel of niet waardeert, kan het zoeken naar werk een vak apart zijn. ‘Solliciteren’ zong de Janse Bagge Bend al in 1982, geeft veel mensen stress. En onder deze stress gebukt naar een gesprek gaan, is niet slim. Goed voorbereiden is het devies, weten wat je kan en niet kan en daar voorbeelden bij kunnen aangeven. Zoals de 2e hands autoverkoper ook niet direct begint over de lekkende uitlaat, zo is het ook niet slim om jezelf nodeloos ‘slecht’ te verkopen, iets wat veel mensen toch doen. Tegelijkertijd is te hoog van de toren blazen ook een niet echt handige zet. Het gaat om contact maken, weten wat je wilt, ook weten wat de andere partij wil. Al ligt de focus in deze module niet zo zeer op het vinden van een (andere) baan, het is wel een mogelijke oplossing voor het inzicht dat factoren in je huidige werkkring stress oproepen.

Een van de modules in ons programma gaat over het zetten van een stap in je loopbaan. Andere modules over minder piekeren, beter slapen en nog vele andere onderwerpen die met stress samenhangen. Wil je hier meer over weten neem dan gerust contact met ons op. Wil jij weten hoe het met je eigen stressniveau is gesteld. Vul dan de stressmeter in op http://vanjestressaf.nl/de-stressmeter/. Wil je op de hoogte blijven van meer artikelen op het gebied van stresshantering vul dan hier je gegevens in www.vanjestressaf.nl/gratis-e-book . Je ontvangt tegelijkertijd het gratis e-book ‘van je stress af’. En ik zou het enorm waarderen als je iets schrijft over dit artikel op je eigen facebookpagina of twitter account.