De maakbaarheid van geluk, onzin of niet?

Inleiding

Deze week las ik dat we de grens zijn overgegaan van 1 miljoen gebruikers van antidepressiva in Nederland. 1 MILJOEN!

Ik weet niet wat jij denkt als je dit leest, maar ik schrik ervan. Er zijn dus 1 miljoen mensen die zonder deze vorm van medicatie het leven op welke manier nu niet aankunnen. Een gelukspil (!?!) nodig hebben om de dag door te komen. Teveel stress ervaren, teveel spanningen, teveel piekeren en daar niet uitkomen. Een realist zou zeggen, natuurlijk! Het leven is ook te zwaar, we vergen teveel van elkaar en van onszelf. Die realist zou zeggen: de rest leeft op een roze wolk (deze uitspraak is natuurlijk prikkelend bedoeld -;)

stress, geluk, assertiviteit, stresshantering, RET, ontspanning, vanjestressaf, lars ratering, coaching, training, online cursus, balans, minder piekeren, afvallen, gewicht, timemanagement, tijdhantering, spierontspanning, gezonder leven, fitter worden, minder ziekteverzuim, meer energieNu is het zo dat een deel van die mensen die pillen ook echt nodig hebben. Soms is er een fysiologische aanleiding (een tekort van een bepaald stofje in je lijf) om te gaan slikken. Daarnaast is mijn idee echter ook, dat huisartsen te snel (en te lang) dit soort van medicijnen voorschrijven. Maar wat is dan de oplossing in onze zoektocht naar geluk of gelukkig zijn? Want dat is toch waar we in essentie allemaal naar op zoek zijn, als je er even over nadenkt. Een fijne baan, leuke collega’s, een partner waar je het mee kunt vinden, vrienden waar je op kunt terugvallen, maar vooral…..het fijn hebben met jezelf.

Geluk maakbaar of juist niet?

Maar hoe doe je dat dan? Of is ‘doen’ eigenlijk wel het toverwoord. Is ‘niet doen’ (iets anders dan ‘niets doen’ trouwens) niet ook belangrijk. En wat is dan precies ‘je gelukkig voelen?’ Een soort staat van zijn of je rustig voelen? Of juist het tegenovergestelde, namelijk in een roes van opgewondenheid zijn over wat er allemaal goed gaat in je leven?

Moeten we ons meer focussen op de dingen die wel goed gaan? Kleine geluksmomenten meer leren waarderen, wat ons wordt verteld door de vele coaches die ons land inmiddels rijk is. Of moeten we het ‘lijden’ juist accepteren wat de theorie van de mindfullness ons laat weten in plaats van ons er tegen te verzetten. Dus accepteren dat het leven soms rot is en niet loopt zoals je wilt dat het loopt? En dat van daaruit weer geluk mogelijk ontstaat. Of moeten we hard aan onszelf werken? Bewuster worden van onszelf, weten wat je belangrijk vindt en daar meer naar handelen? Of meer ontspannen, meer sporten, nog meer mediteren of aan yoga doen?

Ik denk wel dat het een combinatie is van al die dingen. Maar belangrijker nog, dat toe te passen en vol te houden in je dagelijkse leven. En … tegelijkertijd accepteren dat het soms niet zo loopt zoals je wilt dat het loopt.

Wat wel aan te pakken en wat niet?

Dus natuurlijk is het slim om je piekergedrag te onderzoeken. Of bij teveel spanning in je lijf, te kijken hoe je dat kunt tegengaan. Of bij een slecht (werk)relatie te onderzoeken hoe je die kunt verbeteren. Of bij een baan die onvoldoende aansluit bij je talenten of juist teveel van je vraagt, te bekijken wat je daaraan kunt doen. Dus onderneem actie! Tegelijkertijd is relativering vaak net zo’n goed ‘instrument’. De wereld is niet zo maakbaar als dat we zelf soms denken. In dat verband las ik onlangs een geweldig leuk zelfhulp boek: ‘Depressie als beste vriend’ van Nicole Honneff. Een zogenaamd zelfhulpboek dat humor en prikkeling gebruikt om je tot nadenken te zetten. Ik heb enorm moeten lachen en dat gebeurt me niet vaak als ik van die zelfhulpboeken lees. Kijk voor meer informatie op: www.psychologiepraktijknicolehonneff.nl/publicaties.htmlstress, geluk, assertiviteit, stresshantering, RET, ontspanning, vanjestressaf, lars ratering, coaching, training, online cursus, balans, minder piekeren, afvallen, gewicht, timemanagement, tijdhantering, spierontspanning, gezonder leven, fitter worden, minder ziekteverzuim, meer energie

Stress? Vul onze stressmeter in? En! ….een meer lezen tip!

Wil jij weten hoe het met je eigen stressniveau is gesteld. Vul dan de stressmeter in op http://vanjestressaf.nl/de-stressmeter/. Wil je op de hoogte blijven van meer artikelen op het gebied van stresshantering vul dan hier je gegevens in www.vanjestressaf.nl/gratis-e-book . Je ontvangt tegelijkertijd het gratis e-book ‘van je stress af’. En ik zou het enorm waarderen als je iets schrijft over dit artikel op je eigen facebookpagina of twitter account.